بهبود پورتال

02188272631   09381006098  
تعداد بازدید : 53
6/11/2023

 ارتباط آریتمی‌های فوق بطنی با میزان جذب و دفع مایعات

و الکترولیت‌ها بعد از عمل جراحی بای‌پس کرونر

راضیه فروتن[1]- اقدس سعادتی[2]- دکتر مهستی محبی[3]

چکیده

زمینه و هدف: یکی از عوارض شایع بعد از عمل بای‌پس کرونر، آریتمی‌های فوق بطنی است که در 40% موارد، بویژه در بیماران مسن و نیز در 45% موارد در بیمارانی که تاریخچه‌ای از آریتمی‌های دهلیزی دارند، مشاهده می‌شود. اگرچه آریتمی فوق بطنی خوش‌خیم و قابل کنترل است، امّا می‌تواند به عوارض خطرناک مانند سکته مغزی منتهی شود. علل متعددی باعث ایجاد آریتمی‌های فوق بطنی می‌شود که از آن جمله می‌توان به بی‌ثباتی همودینامیک و عدم تعادل الکترولیت‌ها اشاره کرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط آریتمی‌های فوق بطنی با میزان جذب و دفع مایعات و الکترولیت‌ها، بعد از عمل جراحی‌ بای‌پس کرونر انجام شد.

روش تحقیق: در این مطالعه که از نوع پیمایشی زمینه‌ای (اکتشافی) بود، 80 نفر از بیماران واجد شرایط عمل Coronary Artery Bypass Grafting (CABG) به صورت تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌ها بر اساس اطلاعات فردی نظیر سن، جنس، وزن و نیز اطلاعاتی شامل میزان پتاسیم، کلسیم، سدیم، قند، اوره، کراتینین، هموگلوبین، هماتوکریت، میزان Ejection Fraction (EF)، نوع ریتم و نیز کنترل جذب و دفع (شامل تزریقات وریدی، میزان ادرار در ساعت و درناژ چست تیوب) جمع‌آوری و سپس با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS و آزمون آماری واریانس یک طرفه، t و دانکن درسطح معنی‌داری 05/0P£ تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: میزان تاکیکاردی فوق بطنی در بین نمونه‌های پژوهش 5/37% و آریتمی بطنی 5/2% بود؛ بین میزان درناژ چست تیوب و برون‌ده ادراری بیماران با آریتمی‌های فوق بطنی پس از عمل ارتباط معنی‌داری وجود داشت (05/0P<).

نتیجه‌گیری: درناژ خون از طریق چست تیوب و جذب و دفع مایعات، می‌تواند شواهدی دالّ بر تاکیکاردی فوق بطنی بعد از عمل CABG باشد؛ این امر می‌تواند بهترین راهنما برای پرستاران ICU (قلب باز) جهت بهبود ثبات همودینامیک بیمار و پیشگیری از بروز آریتمی‌های فوق بطنی باشد.

کلید واژه‌ها: آریتمی فوق بطنی؛ عمل جراحی بای‌پس کرونر؛ جذب و دفع مایعات و الکترولیت

افق دانش؛ مجله دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی گناباد (دوره 12؛ شماره 1؛ بهار سال 1385)


مقدمه

بیماریهای قلبی اولین گروه بیماریهای مسؤول علت مرگ و میر در آمریکا و همچنین در جامعه ما می‌باشد؛ به طوری که بیماریهای ایسکمیک قلب که از نظر مرگ و میر، رتبه پنجم را در سال 1990 داشته است، تا سال 2020 رتبه اول مرگ و میر در جهان را خواهد داشت (1).

با توجه به افزایش روزافزون آنژین صدری و انفارکتوس میوکارد، امروزه از CABG[§] به عنوان درمانی قابل قبول برای بیمارانی که اختلالات شریانهای کرونری دارند، استفاده می‌شود (2).

CABG نشان داد که طول حیات در بیماران پرخطر با انسداد شاخه اصلی شریان و نیز بیماران با اختلال در عملکرد بطن چپ با انسداد عروق متعدد و نیز انسداد سه رگ با یک شریان کرونر نزول قدامی چپ را افزایش می‌دهد (3).

مطالعات انجام شده نشان می‌دهد، بعد از عمل CABG، 88% بیماران به مدت یک سال و80% به مدت 6 سال و 47% بیماران به مدت 12سال فاقد دردهای آنژینی هستند (4).

بیش از20 سال است که عمل بای‌پس درکشورهای اروپایی و امریکا انجام می‌شود؛ به طوری که آمارها نشان می‌دهد، در آمریکا سالیانه تقربیاً500 هزار عمل جراحی بای‌پس کرونر انجام می‌شود (5).

در کشور ما نیز CABG سابقه‌ای 10-15ساله دارد و طی 4-5 سال گذشته به علت شیوع بیماریهای ایسکمیک، اکنون عمل جراحی بای‌پس به تعداد قابل توجهی انجام می‌شود (6).

در مراحل ابتدایی، پس از عمل جراحی CABG ممکن است عوارضی پدید آید که گذرا است؛ در نتیجه بلافاصله پس از عمل، بیمار باید تحت کنترل و نظارت مداوم و مراقبتهای پرستاری برای پیشبرد ریکاوری مطلوب و ممانعت از عوارض قرار گیرد.

یکی از عوارض شایع بعد از عمل بای‌پس، آریتمی‌های فوق بطنی[**] است که در40% موارد بویژه در بیماران مسن و نیز در 45% موارد در بیمارانی که تاریخچه‌ای از آریتمی‌های دهلیزی دارند، مشاهده می‌شود. اگرچه آریتمی فوق بطنی، خوش‌خیم و قابل کنترل است، امّا می‌تواند به عوارض خطرناک مانند سکته مغزی و غیره منتهی شود (7-9).

Babin و همکاران نیز معتقدند تاکی آریتمی فوق بطنی در30% بیماران که تحت عمل جراحی بای‌پس کرونری قرار می‌گیرند، مشاهده می‌شود (10).

علل متعددی باعث ایجاد آریتمی‌های فوق بطنی می‌شود که از آن جمله می‌توان به عدم تعادل الکترولیت‌ها (هیپوکالمی، هیپومنیزیمی و هیپوکلسمی) و بی‌ثباتی همودینامیک اشاره
کرد (11).

در زمینه پیشگیری و کنترل آریتمی‌های فوق بطنی، Adams و همکاران بیان می‌نمایند که برنامه معمول مراقبت برای همه بیماران در 48 ساعت اول به دنبال عمل CABG شامل کنترل و پایش[††] تعداد ضربان قلب، ریتم و فشار خون شریانی، عدم تعادل الکترولیت‌ها، ایسکیمی قلبی یا سکته قلبی است (12).

Doering و Esmailian نیز چهار متغیر مدت زمان انتوباسیون، حضور آریتمی‌ها، عدم ثبات همودینامیک اولیه و تعادل 12 ساعته مایعات را جزو عوامل تأثیرگذار بر اقامت بیماران پس از عمل در ICU می‌دانند (13).

Philips نیز معتقد است یکی از اهداف اصلی مراقبت بیماران در دورة ابتدایی پس از عمل جراحی قلب، بهبود عملکرد قلبی عروقی، ارزیابی کامل جریان خون بافتی کافی و تثبیت علائم حیاتی می‌باشد؛ بنابراین پس از عمل بیماران به ICU منتقل می‌شوند و در آنجا به مدت 1-2 روز باقی می‌مانند. در طی این زمان بیمار نیاز به تحت نظر بودن مداوم و مراقبتهای پرستاری حرفه‌ای برای پپیشگیری از عوارض دارد (14).

یکی از عوامل مهم در ثبات همودینامیک بیماران بعد از عمل CABG میزان درناژ چست تیوپ است؛ بنابراین اندازه‌گیری دقیق از زخم و لوله تخلیه، ضروری است. اگر میزان خونریزی کمتر از cc100 در ساعت باشد، قابل قبول است؛ اما اگر بیشتر از cc500 درساعت برای مدت یک ساعت یا بیشتر از cc300 برای مدت 3 ساعت و یا cc300-200 در ساعت برای چهار ساعت باشد، این امر باید گزارش و بیمار مجدداً به اتاق عمل برده شود (15).

تحقیقات نیز نشان می‌دهد اگر درناژ چست تیوپ بیشتر از cc100 خون در ساعات اولیه باشد، می‌تواند زمینه آریتمی‌های فوق بطنی را ایجاد نماید (16).

بعد از عمل CABG معمولاً تغییراتی در جذب و دفع مایعات بدن نیز رخ می‌دهد؛ در نتیجه بایستی برون‌ده[‡‡] ادرار بیمار به صورت دقیق و ساعت به ساعت کنترل شود؛ زیرا اگربرون‌ده ادرار بیمار بیشتر از cc300 در ساعت باشد، مستعد ایجاد آریتمی‌های فوق بطنی است (16).

سومین عامل مهمی که می‌تواند سبب ایجاد آریتمی‌های فوق بطنی شود، عدم تعادل الکترولیت‌ها است؛ بنابر این جهت پیشگیری از آریتمی‌های فوق بطنی باید الکترولیت‌های سرم نیز چند بار در 24 ساعت اول و حداقل روزی یک بار پس از آن تعیین گردد و بیمار از نظر نشانه‌های کاهش و افزایش پتاسیم، کاهش منیزیم، کاهش سدیم و کاهش کلسیم خون تحت نظر قرار گیرد (12).

پژوهش حاضر با هدف کلی تعیین ارتباط آریتمی‌های فوق بطنی با میزان جذب و دفع مایعات و الکترولیت‌ها بعد از عمل جراحی بای‌پس کرونر انجام شد.

 

روش تحقیق

در این مطالعه که از نوع پیمایشی زمینه‌ای (اکتشافی) بود، 80 نفر از بیماران واجد شرایط عمل CABG به صورت تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. این بیماران در بخش جراحی قلب بیمارستان امام رضا (ع) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد بستری بودند.

داده‌ها بر اساس اطلاعات فردی (سن، جنس، وزن) و نیز اطلاعاتی شامل تاریخچه‌ای از آریتمی‌های فوق بطنی، نارسایی احتقانی قلب، ایست قلبی، جراحیهای قبلی، سابقه دیابت، پرفشاری خون، سابقه مصرف سیگار، آزمایشات قبل و بعد از عمل (شامل پتاسیم، کلسیم، منیزیم) و نیز کنترل جذب و دفع شامل تزریقات وریدی، میزان ادرار در ساعت و درناژ چست تیوب جمع‌آوری شدند؛ سپس با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS و آزمون آماری واریانس یک طرفه،  tو دانکن در سطح معنی‌داری 05/0P£ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.

 

یافته‌ها

از 80 بیمار مورد بررسی، 2/76% مرد و بقیه زن بودند؛ سن آنها بین 40-80 سال و میانگین سنی بیماران 4/9±8/60 سال بود؛ بیشترین فراوانی بیماران در گروه سنی 61-70 سال (6/36%) بود. میانگین وزن بیماران 4/10±2/68 کیلوگرم و بیشترین فراوانی وزن در گروه وزنی 61-70 کیلوگرم (3/35%) بود.

میانگین سدیم نوبت اول پس از عمل 2/139 میلی‌اکی‌والان در رده 126-150 و بیشترین فراوانی در فاصله بین 130-140 میلی‌اکی‌والان در لیتر (9/60%) بود؛ همچنین میانگین سدیم نوبت دوم پس از عمل 8/139 میلی‌اکی‌والان در لیتر و بیشترین فراوانی (2/56%) مربوط به سدیم بین 131-140 میلی‌اکی‌والان در لیتر بود. کمترین میزان کلسیم 8/7 و بیشترین 5/9 با میانگین 4/0±4/8 میلی اکی والان در لیتر بود.

میانگین پتاسیم نوبت اول ودوم به ترتیب 18/4 و 28/4 میلی‌اکی‌والان در لیتربود.

کمترین و بیشترین میزان قند خون نوبت اول به ترتیب
95 و 396 میلیگرم در دسی‌لیتر با میانگین 5/68
±3/174 بود؛ همچنین کمترین و بیشترین مقدار قند خون نوبت دوم به ترتیب 106 و 496 با میانگین 6/84±1/222 میلیگرم در دسی‌لیتر بود.

میانگین اوره و کراتین در بیماران به ترتیب 7/8±9/30 و 2/0±13/1 میلیگرم در دسی‌لیتر بود.

همچنین هماتوکریت بیماران در فاصله بین 28% کمترین مقدار و 9/46% بیشترین مقدار با میانگین 3/4± 07/37% و نیز میانگین هموگلوبین بیماران درحدود 4/1±8/ 11میلیگرم بود.

میزان EF[§§] بیماران در فاصله بین30% کمترین و70% بیشترین و با میانگین 9/73±3/52% بود.

بین برون‌ده ادراری بیماران با آریتمی‌های فوق بطنی و نیز بین درناژ چست تیوب بیماران و آریتمی‌های فوق بطنی پس ازعمل ارتباط معنی‌داری وجود داشت (05/0P<).

میزان تاکیکاردی فوق بطنی در بین نمونه‌های پژوهش 5/37%، آریتمی بطنی 5/2%و آریتمی سینوسی 60% بود.

 

بحث

در این تحقیق، میزان تاکیکاردی فوق بطنی در بین نمونه‌های پژوهش 5/37% و آریتمی بطنی 5/2% بود. Sanchez و Haft نیز در بررسی عوارض زودرس در 224 بیماری که تحت عمل جراحی بای‌پس کرونر قرار گرفته بودند، در 59 مورد عارضه تاکیکاردی فوق بطنی، در 17 مورد عارضه تب، در 11 مورد آریتمی بطنی و در 9 مورد حوادث عروقی مغز را گزارش کردند؛ بیشترین عوارض اولیه و زودرس در پنج روز اول پس از عمل در 6/77% بیماران اتفاق افتاده بود (17).

در این پژوهش بین برون‌ده ادراری بیماران با آریتمی‌های فوق بطنی ارتباط معنی‌داری وجود داشت که نتایج این تحقیق با تحقیق Nally و همکاران همخوانی دارد؛ آنها نیز به این نتیجه رسیدند که اگر برون‌‌ده ادرار بیشتر از cc300 در ساعت باشد، آریتمی‌های فوق بطنی تشدید می‌گردد (16).

از سوی دیگر نتایج این مطالعه نشان داد که بین درناژ چست تیوب بیماران و آریتمی‌های فوق بطنی پس ازعمل ارتباط معنی‌داری وجود دارد که با مطالعه Francen و همکاران همخوانی دارد (18).

در این تحقیق بین یون‌های سدیم، پتاسیم و کلسیم با آریتمی‌های فوق بطنی ارتباط معنی‌داری وجود نداشت؛ در واقع یون‌های سدیم، پتاسیم و کلسیم قبل و بعد از عمل در محدوده طبیعی بود و هیچ‌گونه عدم تعادل دراین یون‌ها مشاهده نشد، اما به عقیده Sharon و Ownens از عوامل مهم درایجاد آریتمی‌های قلبی هیپوکسی، اسیدوز و عدم تعادل الکترولیت‌ها (هیپومنیزیمی) و ایسکمی می‌باشد (11).

 

نتیجه‌گیری

در بخش مراقبت ویژه، مهمترین نقش پرستاران پیشگیری، تشخیص و درمان آریتمی‌های فوق بطنی است؛ بنابراین با توجه به تحقیقات انجام شده از آنجا که میزان درناژ خون از طریق چست تیوپ و میزان جذب و دفع مایعات می‌تواند شواهدی دالّ بر تاکیکاردی فوق بطنی بعد از عمل CABG باشد، در نتیجه پژوهش حاضر می‌تواند مهمترین مشخصه برای پرستاران ICU جهت ثبات همودینامیک بیمار و پیشگیری از بروز آریتمی‌های فوق بطنی باشد.


منابع:

1- فروزان‌نیا س خ، عبداللهی م ح. بررسی اپیدمیولوژیک 2000 مورد جراحی قلب در بیمارستان افشار یزد. فصلنامه علمی پژوهشی در زمینه علوم پزشکی. 1382؛ سال یازدهم (2): 3-9.

2-Coronary Artery Bypass Graft: Female patients have fewer complications when spouses know what to expect. Heart Disease Weekly. January 12th| 2003. Available From: http://www.newsrx.com/newsletters/Heart-Disease-Weekly/2003-01-12/0112200333332W.html

3- برونر سودارث. پرستاری قلب و خون و عروق. ترجمه امینی ح، عاصمی ص. تهران:  سالمی. 1382.

4- Gregerson RA| Mcgregor MS. Coronary heart disease. In: Cohn LH| Edmunds LH (eds): Cardiac surgery in the adult. 2nd ed. New York: MCGraw- Hill; 2003. 536-46.

5- Olshansky B. Management of atrial fibrillation after coronary artery bypasss graft. Am J Cardiol. 1999; 78 (8A):
27-34.

6- رئیسی ک، یوسف‌نیا م ع. جراحی قلب. تهران: نار؛ 1374.

7- Ascione R| Calori G| Malcom J| Gianni  D. Predictors of atrial fibrillation after conventional and beating heart coronary surgery. Circulation. 2000; 102: 1530-35.

8- Pires LA| Wagshal AB. Arrythmias and conduction disturbances after coronary artery bypass graft surgery. Am Heart J. 1995; 129 (4): 799-808.

9- Schaff HV| Hashimoto K. Influence of clinical and hemodynamic variables on risk of supraventricular tachycardia after coronary artery bypass. J Thorac Cardiovasc Surg. 2001; 101 (1): 56-65

10- Babin Ebell J| Keith PR. Efficacy and safety of low dose propranolol versus diltiazem in the prophylaxis of supraventricular tachyarrhythmia after coronary aryery bypass grafting. Eur J Cardiothorac Surg. 2003; 5 (3): 312-22.

11- Sharon G| Ownens R. Nursing management of arrhythmias after cardiac surgery. American Association of Critical- Care nurses. AACN Website Disclaimer. 2005

12- Adams DH| Filsoufi FAklog L. Surgical treatment of the ischemic mitral valve. Heart Valve Dis. Suppl 1. 2002: S21- S25.

13- Doering LV| Esmailian F. Determinants of intensive care unit length of stay after coronary artery by pass graft surgery. Heart Lung. 2003; 30 (2): 9-12.

14- Phipps WJ. Medical| surgical nursing: health and illness perspective. St.Louis: Mosby; 2003.

15- Milas Bl| Gorman RC. Management of bleeding and cogulopathy after heart surgery. Semin Thorac Cardiovasc Surg. 2003; 12 (1): 326-36.

16- Nally BR| Dunbar SB| Zellinger M| Davis A. Superventricular tachycardia after coronary artery bypass grafting surgery and fluid and electrolyte variables. Heart Lung. 2000; 25 (1): 31-36.

17- Sanchez R| Haft JI. Temporal relationship of complications after coronary artery bypass graft surgery: scheduling for safe discharge. Am Heart J. 1999; 127 (2): 282-86.

18- Francen EJ| Diris JH| Maessen JG. Evaluation of new cardiac markers for ruling out myocardial infarction after coronary artery bypass grafting. Chest. 2002; 122(4):1316-21.

Title: Survey relationship between supraventricular tachycardia after coronary artery bypass grafting surgery and fluid and electrolyte intake

Authors: R. Frootan[9]| A. Saadatty[10]| H. Mohebbi[11]

Abstract

Background and Aim: Today’s| in order to increased an angina pectoris and myocardial infarction| Coronary Artery Bypass Grafting Surgery (CABG ) is considered safe and effective treatment for relieving the symptoms of coronary artery disease. Because of more than 500.000 patients undergo coronary artery bypass graft surgery (CABG) each year in the United States. Supraventricular arrhythmia is the most common complicate of the postoperative course of patients following coronary artery bypass grafting| which of SVT occurs in 40% of elderly patients| and risk of SVT was increased in (45%) patients with a history of atrial arrhythmias. Although it is offer benign and self limited| it can lead to complicated such as stroke. Various etiologies caused to SVT arrhythmia that including: Homodynamic instability and electrolytes imbalance. The purpose of this research was to explore the relationship between fluid and electrolyte variables and the development of Supraventricular Tachycardia (SVT) after CABG in patients at unit ICU heart surgery of Imam Reza Hospital in Mashhad city in 2005.

Materials and Methods: This prospective randomized study was carried out in 80 patients undergoing coronary artery bypass grafting. Data collection with demographic variables example: Age| gender| weight| and also previous history of SVT| congestive heart failure| cardiac arrest| previous surgery| diabetic| hypertension| tobacco use| pre and postoperative laboratory values of potassium calcium and magnesium| intravenous intake| hourly urine out put and chest tube drainage. Data analyzed with SPSS soft ware and chi-square test.

Results: Results of the presents research showed that| amount of blood drainage in the chest tube and intake and out put of fluids may provide evidence of SVT after CABG in patients. which could lead to better identification and nursing management  in ICU (Open  heart surgery)for improve homodynamic status | patient  recovery and prevention of post operative Supraventricular arrhythmia.

Conclusion: According to the results incidence of SVT was 37.5% and ventricular tachycardia was 2.5%.they indicate that there is a significant  relationship between the amount of chest tube drainage and urinary out put with SVT after surgery(P<0.05).

Key Words: Supraventricular arrhythmia; Coronary artery bypass grafting surgery; Fluid and electrolyte intake and output



1 نویسنده مسؤول:کارشناس ارشد پرستاری؛ عضو هیأت علمی دانشکده پرستاری نیشابور

آدرس: نیشابور- خیابان امام خمینی 27- دانشکده پرستاری- صندوق پستی:738

تلفن: 3333491-0551   نمابر: 3339122-0551   پست الکترونیکی: rfrotan@yahoo.com

2 کارشناس ارشد پرستاری؛ عضو هیأت علمی دانشکده پرستاری نیشابور

2 متخصص بیماریهای قلب و عروق؛ بیمارستان 22 بهمن نیشابور

[§] Coronary Artery Bypass Grafting

[**] Superaventricular Tachycardia

[††] Monitoring

[‡‡] Out Put

[§§] Ejection Fraction

[9] Corresponding Author; Instructor; Faculty of Nursing of Neishabour; Neishabour| Iran.                   rfrotan@yahoo.com

[10] Instructor; Faculty of Nursing of Neishabour; Neishabour| Iran.

[11] MD. Department of Heart of 22  Bahman Hospital of Neishabour| Neishabour| Iran.

بهبود پورتال پورتال پرتال پرتال سازمانی پورتال سازمانی پورتال شرکتی سامانه سازمانی سامانه شرکتی پرتال شرکتی وب سایت شرکتی وب سایت سازمانی مدیریت آسان مدیریت محتوا مدیریت محتوا بدون دانش فنی پنل ویژه همکاران نظرسنجی آنلاین فیش حقوقی آپلود فیش حقوقی مدیریت بیمه مدیریت خدمات بیمه خدمات بیمه بیمه تکمیلی آموزش پیشنهادات انتقادات مدیریت جلسات فرم ساز مدیریت منو مدیریت محتوا مدیریت سئو پنل مدیریتی چند کاربره ریسپانسیو گرافیک ریسپانسیو
All Rights Reserved 2022 © BSFE.ir
Designed & Developed by BSFE.ir