متن مقاله
انگیزه ها ، موانع و مشکلات انتقال و جذب فن آوری
برای انجام هر فعالیت و رسیدن به هدف در ابتدا نیاز به داشتن اعتماد به نفس و داشتن امید برای آینده و رسیدن به هدف می باشد .
با ایجاد فرهنگ فن آوری و امید به بدست آوردن آن و داشتن انگیزه می توان به این هدف دست یافت .
حال که بازار تولید به واقع پروژه های نفت و گاز پتروشیمی رونق یافته است نیاز است که روال کار به همین ترتیب ادامه یابد و یا نیز به صورت صنایع پائین دستی آنها روند پروژه ها تداوم یابد . زیرا با این پروژه ها بسیاری از تقاضا و کمبودها ایجاد شده که با تلاش و انتقال فن آوری مقداری از آنها تامین شده و همچنین این نیاز ایجاد شده که سمیناری در زمینه انتقال فن آوری برگزار گردد.
1-مشکل فعلی عدم هدایت و ارائه روش برای انتقال فن آوری است که شرکت های موجود به دنبال چنین هدفی به طور عمده نرفته اند . لذا نیاز است در زمینه های پروژه ها ، برای واگذاری آنها به شرکت ها ، درصدی از امتیاز برای انتخاب شرکت ها را داشتن واحد تحقیق و توسعه و ارائه برنامه آنها برای انتقال فن آوری به شرکت هایشان قرارداد.
- مشکلات دیگر نداشتن آماری نزدیک به واقعیت از میزان مصرف محصولات صنعتی و تجاری می باشد که نیاز است این آمار به طور رایگان و سهل الوصول حتی از طریق اینترنت در اختیار همگان قرار گیرد و به این ترتیب میزان مصرف با توجه به شماره تعرفه مربوطه ، آمار واقعی واردات مربوطه در اختیار تولید کننده و شرکت های مربوطه قرار می گیرد و بر اساس آن توجیه اقتصادی بر اساس مصرف سالیانه برای تولید کالای مورد نظر صورت خواهد گرفت .
2-مشکل فرهنگ فن آوری و توجه به آن
در واقع به دلیل اینکه در فرهنگ ما به کار روزمره توجه شده وفرهنگ آینده نگری در داشتن مسکن وجود دارد ، اما به دلیل وجود نفت ، فن آوری و بدست آوردن آن به صورت فرهنگ بوجود نیامده که نیاز است در این زمینه برنامه ریزی دراز مدت و همیشگی داشت که در همه زمینه های فن آوری ، فعالیت و تلاش شود.
مشکل نقدینگی و مالی
به دلیل هزینه های تولید و فن آوری کالاها و محصولات ، هزینه های صرف شده در این زمینه بیشتر می باشد که نیاز است روند فعلی برای کم کردن بهره بانک ها مورد حمایت این کمیته ها قرار گرفته ، توجه به تامین مالی در این زمینه ها با شرایط مالی مناسب تر صورت گیردکه با کمک کارشناسان مالی راه حل های مربوطه کشف گردد .
4-ضعف ارتباط با خارج از کشور برای شرکت های داخلی
به دلیل تغییرات نرخ ارز و وجود سابقه گذشته آن که مبلغ هفت تومان ، یک دلار بوده و هنوز این ذهنیت از گذشته وجود دارد ، لذا هزینه های ارزی ، مقایسه ای بین دلاری هفت تومان و دلاری هشت صد تومان می شود که این مابه التفاوت سبب جلوگیری از سرمایه گذاری و هزینه کردن در ارتباط با خارج از کشور می شود و به نوعی فرهنگی ایجاد کرده که ارتباط با خارج را هزینه زا نموده است .
لذا یکی از موانع انتقال و جذب ، فن آوری ، عدم آشنائی مجریان شرکت ها و مدیران و کارشناسان آنها از کارهای انجام شده توسط دیگر شرکت های خارجی می باشد .
برای مثال وقتی شرکت های خارجی که از فن آوری قابل توجهی برخوردار بوده و از نظـــر مالی نیز همیـن موضوع فن آوری باعث شده که دارای توانائی مالی خوبی باشند . لذا بازدید از کارخانجات آنها و گفتگو با این شرکت ها سبب بوجود آمدن اندیشه و انگیزه برای حرکت جهت برقراری ارتباط با آنها و تولید مشترک با آنها می شود
راه حلها و پیشنهادات انتقال وجذب فن آوری
یکی از اهداف من از این مقاله سعی در روانی مقاله وتوجه به مسائل مختلف و پیدا کردن راه حلهای عملی و متنوع برای موضوع فن آوری است .
شرکتهای مهندسی که واحد تحقیق و توسعه دارند .
در شرایط موجود ، فعالیت های فنی و مهندسی که به شرکت هائی واگذار شود که اهداف کلان کشور را مد نظر قرار داده و به صورت ملی کار می کنند.
برای انتقال فن آوری و ایجاد تکنولوژی یک عامل اساسی و مهم واحد تحقیق و توسعه هر شرکت تولیدی و مهندسی و ... می باشد . لذا از امتیازات در نظر گرفته شده برای انتخاب شرکت مهندسی برای قراردادهای طرح های پتروشیمی ، نفت و گاز ، داشتن واحد تحقیق و توسعه آن شرکت است و به این ترتیب بستر سازی لازم برای ایجاد واحدهای تحقیق و توسعه و انتقال فن آوری ایجاد می شود . هر چه در این زمینه سرمایه گذاری و توجه شود . نتیجه بیشتر حاصل می گردد .
بوجود آوردن شرکت ها در زمینه های مختلف
همانگونه که خانواده مهمترین ارکان اجتماع و اساس آن است و خانواده از تعدادی از افراد تشکیل شده که هر کدام وظیفه ای را دنبال می کند و در اجتماع خانواده های مختلفی زندگی می کنند اما موفقیت خانواده ها با هم تفاوت دارد.
به همین ترتیب مهمترین ارکان اقتصاد و صنعت و فن آوری نیز شرکت ها میباشند که تعدادی از افراد حول یک هدف مشخص دور هم جمع می شوند و در راستای هدف کار می کنند و سرمایه گذاری نموده و فعالیت می کنند . با تشویق جهت ایجاد شرکت ها که علت تشکیل می تواند در ابتدا انجام یک فعالیت شامل تولیدی و خدماتی و مهندسی و... باشد ، اما بر اساس مطالعه انجام شده و اهداف ملی نیاز است که برنامه ها و در واقع روشهای اجرای اهداف ملی را به شرکت ها منتقل کردتا هر کدام در راستای برنامه های ملی که یکی از آنها انتقال فن آوری است قدم بردارند.
ارائه برنامه برای شرکت های طرف قرارداد با وزارت نفت
ارائه برنامه برای شرکت های طرف قرارداد وزارت نفت و البته دیگر صنایع نیز به همین ترتیب جهت افزایش دانش و توجه به انتقال فن آوری و سرمایه گذاری در زمینه مربوطه.
شرکت های طرف قرارداد می بایست برنامه استراتژیک شرکت خود را برای توسعه انتقال فن آوری ارائه دهند که از جمله شامل موارد ذیل می گردد.
الف : ارائه برنامه پنج ساله ، 10 ساله و 20 ساله شرکت های مهندسی و صنعتی
ب : خرید سهام پتروشیمی ها و پالایشگاهها و ... که به این ترتیب صاحب کارخانه های تولیدی می شوند و می توانند در آینده تاثیر گذار در تولید و افزایش بهره وری و سرمایه گذاری و ارتباط مستحکم با آنها شوند.
همچنین در زمینه شرکت های ساخت تجهیزات که با شرکت های مهندسی طرف قرارداد می باشند نیز به همین گونه شرایط گذاشته شود.
ایجاد دفاتر مهندسی شرکتهای خارجی در ایران
از میان شرکت های خارجی که همکاری خوبی برای انتقال دانش فنی داشته اند و از دانش فنی برخوردار می باشند ، مجموعه چند قرارداد را در صورت ایجاد شاخه و شرکت های مهندسی در ایران توسط شرکت خارجی مانند شرکت های سامسونگ و هیوندای کره جنوبی و یا میتسوبیشی ژاپن و دیگر شرکت ها ، می توان قرارداد عمده با این شرکت ها بست و به این ترتیب فن آوری طراحی و مهندسی به صورت عمده و استراتژیک به ایران منتقل خواهد شد .
باید دید هدف از انتقال فن آوری و جذب آن چیست ؟
یکی از هدف های عمده این است که هزینه های تولید را کاهش دهیم و سبب ارتقای کیفیت نیز می شود و همچنین رفاه و آسایش یک جامعه پویا با فن آوری بهتر و سریعتر فراهم می شود .
آیا این هدف برای همه ما شناخته شده است و این فرهنگ را پذیرفته ایم .
برای معرفی این هدف ها یکی از راه حل ها ، معرفی کارهای انجام شده قبلی و تجربیات موجود در کشور خودمان و دیگر کشورها است .
نمونه های مشخص آن استفاده از خودرو ، هواپیما ، تلویزیون و کامپیوتر و ... که نمونه های بارزی از فن آوری می باشند را در بر می گیرند .
حال باید به مسائل ریزتر و دقیق تر در مسائل فن آوری توجه کرد.
پژوهش و نوآوری و خلاقیت در رفاه و آسایش یک جامعه پویا بسیار موثر است ، همان چیزی که همه در باره آن صحبت می کنیم و خواهان آن هستیم .
وقتی در میان خودروهای داخلی ، خواهان بهترین کیفیت و مزایا هستیم و یا در میان خودروهای خارجی که از فن آوری بهتری برخوردار است ، آن را انتخاب می کنیم . به این ترتیب ما بهترین فن آوری را مصرف می کنیم ولی آبا بدنبال تولید ، انتقال و جذب آن نیز هستیم ؟
راه حل ها و پیشنهادات انتقال و جذب فن آوری
ارائه مقالات در زمینه نحوه انتقال فن آوری در نشریات و سمینارها به طور مداوم
برای انتخاب مناسبترین راه انتقال و جذب فن آوری باید بطور مداوم بر روی آن بحث و بررسی و ارزیابی همه نقطه نظرات ، سعی نمود که تمام زوایای این موضوع متناسب با زمان خود روشن گردد که این امر بوسیله انتشار نشریات و مجلات و ارائه مقالات در آنها به بحث گذاشته شود .
به این ترتیب نیاز هایمان را در هر زمان ، پیش بینی خواهیم نمود و راه حل بدست آوردن آن را نیز در این مقالات جستجو نموده و خواهیم یافت .
مسئله مهم دیگر اینکه باتوجه به عصر ارتباطات امروزه ، بطور مداوم نیازها و روش های انتقال فن آوری نیز تغییر می کنند. برای مثال با بوجود آمدن اینترنت به سهولت و سرعت امکان مطالعه و بررسی اولیه و دریافت بعضی از اطلاعات از طریق اینترنت در زمینه فن آوری فراهم آمده است ، درصورتیکه در گذشته جمع آوری همین اطلاعات اولیه نیاز به زمان بیشتر و صرف هزینه زیاد بود که این مشکل امروزه بواسطه بکار بردن اینترنت تا اندازه قابل توجهی مرتفع گردیده است .
به این ترتیب ، انتقال و جذب فن آوری از طریق نشریات علمی و فنی و صنعتی مرتبط با این موضوع مطرح شده و قبل از اینکه با سرمایه گذاری مواجه گردد و مشکلاتی بوجود آید ، با به بحث گذاشتن موضوع بخصوصو نواقص رفع می گردند و به نتیجه قابل قبول نزدیک خواهد شد .
همچنین در حوزه کنفرانس ها ، سمینارها و ... موضوع تولید فن آوری ، انتقال و جذب آن مورد بررسی قرار گرفته و راه حل مناسب آن ارائه می گردد .
به این ترتیب در سمینار سال بعد ، برنامه های جدید ، روند اجرای تصمیمات قبلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و روش معقول و مناسب تر بکار گرفته خواهدشد .
آمـــــوزش
موضوع آموزش درخصوص انجام صحیح هر فعالیتی از اهمیت خاص خود برخوردار است.
در این زمینه باید نیازها و کمبودهای سیستم انتقال و جذب فن آوری مشخص گردند و به این ترتیب نحوه رفع این نواقص مشخص شده و نسبت به بالا بردن آگاهی در این زمینه اقدام نمودو از سازمان های مربوطه کمک گرفت .
برای مثال در خصوص پتروشیمی ، شرکت راهبران پتروشیمی باید در زمینه انتقال تجربیات و آموزش در این زمینه برنامه ریزی نماید و کلاس های مربوطه را با استفاده از کارشناسان برگزار نماید .
ضرورت تولید فن آوری
اصولا" برای اینکه بتوانیم فن آوری را جذب کنیم ، لازمه آن تولید فن آوری است . با تولید فن آوری ، هر چند در سطح معمول و متوسط آن به درک واقعی تر از انتقال و جذب فن آوری خواهیم رسید و هدف مان را به خوبی خواهیم شناخت و در هنگام انتقال و جذب تکنولوژی از حداکثر توانمان استفاده خواهیم کرد و از کوچکترین موضوع فنی آن به سادگی نخواهیم گذشت و پس از جذب و انتقال فن آوری در زمینه هائی محدود و خاص ، قادر خواهیم بود که به تولید عظیم و همه جانبه فن آوری بپردازیم ، همان گونه که شرکت هائی مانند سامسونگ و هیوندائی کره جنوبی امروزه به خوبی به تولید فن آوری می پردازند .
انتقال و جذب فن آوری از داخل و خارج از کشور
ما باید انتقال و جذب فن آوری را در دو حالت ذیل در نظر بگیریم .
1-انتقال و جذب فن آوری از داخل کشور
2-انتقال و جذب فن آوری از خارج از کشور
در خصوص انتقال و جذب فن آوری از داخل یک راهکار عملی به شــرح ذیل است :
برای اینکه تبادل فن آوری ، برای مثال بین دانشگاه و صنعت برقرار گردد ، نیاز است که رئیس دانشگاه صنعت نفت که پس از سه سال به طور معمول ریاست وی به پایان می رسد به مدیر عاملی یکی از شرکت های وزارت نفت منصوب گردد و نیز یکی از مدیران عامل که سنخیت مناسب تر با دانشگاه یا پژوهشگاه صنعت نفت دارد به ریاست دانشگاه یا معاونت دانشگاه انتخاب شود .
به این ترتیب رئیس دانشگاه صنعت نفت که مدیر عامل شرکت شده از امکانات دانشگاه به نحو مناسبی استفاده خواهد کرد زیرا در سیستم فعلی و متناسب با فرهنگ ما ایرانیان ، عمده ارتباط با خارج از سیستم کاری هر واحدی از طریق مدیریت آن صورت می گیرد و به این ترتیب این امکان در هر دو سازمان بوجود می آید که از حداکثر تجربه و ارتباط و تفکر همدیگر بهره برده و نیازهای همدیگر را برطرف کرده و مدیری که از صنعت به پژوهشگاه نفت رفته ، تمام نیازهای صنعت را به سمت پژوهشگاه برده و با فن آوری این مجموعه نسبت به بهبود شرکت های دیگر اقدام می نماید .
انتقال فن آوری در داخل کشور – سیستم کنترل کیفی
یکی از نیازهای مهم در انتقال فن آوری و جذب آن ،سیستم کنترل کیفی QC)) در مجموعه و شرکت می باشد ، یافتن کارآترین آنها و پیاده کردن و چگونگی گردش آن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است که این فن آوری در داخل کشور می توان یافت و بکار گرفت و یا با بکار گرفتن مناسب ترین آنها در داخل کشور ، هزینه انتقال و جذب فن آوری را از خارج کشور کاهش داد .
برای رسیدن به هدف فوق ، مجموعه های مهم و برتر مورد مطالعه قرار گرفته و کارآترین آنها ، مورد استفاده قرار گیرد که برای مثال موارد ذیل را می توان نام برد.
1-سیستم کنترل کیفی صنایع هواپیمائی که در آنها تعریف مشخص برای هر فعالیت ارائه شده و مهر هر فرد در پائین برگه اظهار نظر شده ، زده می شود که این سیستم نیز در کارخانجات ژاپنی نیز دیده می شود .
2-سیستم کنترل کیفی در شرکت های وزارت نفت
3-سیستم کنترل کیفی در سازمان های دیگر و شرکت های بازرسی
به این ترتیب از میان سیستم های فوق ، بهترین انتخاب شود و بکار گرفته شود و در دیگر شرکت ها تعمیم داده شود .
کنسرسیوم شرکت ها از وزارت نفت و صنایع
یک راه حل انتقال و جذب فن آوری از داخل کشور این است که شرکت هائی بصورت کنسرسیوم از وزارت نفت و صنایع و نیرو تشکیل شوند و به این ترتیب کارشناسان آنها با هم کار می کنند و از امکانات و مزایای یکدیگر به نحو احسن آگاه شده و استفاده می کنند . زیرا هدف از انتقال فن آوری ، بالا بردن کیفیت بخشی از یک فعالیت می باشد که با تجربه شدن این فن آوری در یک سازمان ، سازمان های دیگر وشرکتهای دیگر می توانند آن را در مجموعه خود ، منتقل و جذب نمایند.
البته پیشنهاد فوق به این دلیل ارائه می گردد که عمده فعالیت های اقتصادی عمده در سازمان و وزارت فوق توسط دولت انجام می شود که این یک راه حل عملی و با هزینه محدود و یا خیلی کم برای انتقال فن آوری از وزارت نفت به وزارت صنایع و یا بالعکس می باشد و در صورتیکه یک سازمان متعهد به انتقال فن آوری گردد ، نقطه ظریف در این فعالیت این است که این سازمان باید فن آوری را تکمیل و به روز نیز نماید . یعنی اینکه تولید فن آوری هم بنماید و پویا و فعال باشد و این خود یکی از اهداف این گونه فعالیت ها می باشد .
بانک های اطلاعاتی
جهت انجام هر فعالیتی ، دسترسی به اطلاعات کامل و واقعی و رسیدن به هدف ، عامل اصلی است که زمینه موفقیت بعدی را فراهم می کند .
بانک های اطلاعاتی در موضوع انتقال فن آوری که از پیچیدگی و تخصص خاص خود برخوردار است ، اهمیت بیشتر پیدا می کند و ضرورت دسترسی سریع و آسان و مطمئن به اطلاعات را ایجاب می کند .
برای مثال برای انتقال فن آوری در زمینه ساخت قطعات کامپیوتر در داخل کشور نیاز به داشتن اطلاعات در زمینه های ذیل می باشیم .
1-کشورهای عمده تولید کننده
2-شرکت های اصلی تولید کننده کامپیوتر که اعتبار جهانی نیز دارند
3-میزان تولید هر کدام از شرکت و میزان فروش
4-رتبه هر کدام از شرکت ها از نظر تولید و فروش
5-تعداد شرکت های تولید کننده داخلی
6-میزان فروش شرکت های داخلی
7-میزان تقاضای کامپیوتر در داخل کشور
8-00000
که بسیاری از موارد دیگر که نیاز به تهیه اطلاعات و امکان دسترسی به آنها باید بخوبی فراهم شود .
هر چه به اطلاعات بیشتر و صحیح تر دسترسی بهتر باشد ، موفقیت در انجام آن کار و انتقال فن آوری آن صحیح تر و بهتر صورت خواهد گرفت .
فن آوری اطلاعات ( IT : Information Technology ) در موضوع انتقال فن آوری
یکی از موارد مهم مورد نیاز که رابطه دو طرفه با فن آوری دارد و لازم و ملزوم انتقال و جذب فن آوری می باشد بکار بردن IT در انتقال و جذب فن آوری و نیز انتقال فن آوری IT می باشد .
برای انجام یک فرایند که در واقع یک فن آوری محسوب می شود ، با استفاده از نرم افزارهای کاربردی کامپیوتر می توان به سرعت اطلاعات را از بانک های اطلاعات کامپیوتری دریافت کـــــرده و به عنـــوان ورودی ( Input ) وارد نرم افزار کامپیوتر کرد و پس از انجام پروسه مربوطه ، آنالیز و ارزیابی نموده و به نتایج دلخواه که از نرم افزارهای کاربردی بدست می آید رسید ، البته نتایج حاوی اپتیمم کردن هزینه و ساخت پروسه مربوطه با کیفیت بالا می باشد که بر اساس شرایط زمانــی به گزینه های گوناگونی که از آن نتایج بدست می آید می توان به تصمیم گیری صحیح رسید .
روند فوق یک فن آوری است که هم در آن به IT نیاز است و هم تولید مجموعه های مرتبط با IT ، انتقال و جذب فن آوری است .
ایجاد پارک علمی شرکت های مربوط به وزارت نفت و دیگر صنایع
یک راه حل اساسی جهت انتقال و جذب فن آوری ، بوجود آوردن پارک علمی می باشد .
در پارک های علمی به دلیل نزدیکی سازمان ها به هم ، ارتباط را به نحو مناسب ایجاد می کند . در این پارک های علمی ثروت آفرینی میشود.
بدلیل تسهیلات ذیل که در پارک های علمی بوجود می آید سبب می شود که فن آوری به خوبی جذب شود :
1- وجود تسهیلات مالیاتی
2- تسهیلات مخابراتی ، دفاتر مرتبط با صنایع و تسهیلات کار صنعت ؟
3- پارک های علمی ، حمایت لازم دولت را ایجاب می کند
4- امکان سرمایه گذاری خارجی فراهم است
5- ایجاد دانشگاهها در محل پارک های علمی
در پارک های علمی حول سه محور دانشگاه ، صنعت و دولت فعالیت انجام می شود .
در واقع پارک های علمی و فن آوری ، مشکل شهر سازی و ارائه تسهیلات لازم برای شتاب بخشی به کوشش های فن آوری و بکارگیری آن در بخش های صنعتی کشور را رفع می کنند
پارک علمی و فن آوری در منطقه ماهشهر و بندر امام
با توجه به سرمایه گذاری سنگین در صنایع پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر که قطب صنعت پتروشیمی ایران و در آینده منطقه خاور میانه می باشد و به لحاظ اینکه منابع گاز و نفت و امکانات بندری و راه آهن و وجود شهر های نزدیک به این منطقه ، شامل ماهشهر ، اهواز ، آبادان ، خرمشهر ، سربندر ، آغاجاری ، هندیجان و .... مزیت های خاصی به این منطقه داده و همچنین شرکت های تحقیقاتی که در Pilot Plant واحدهای تولیدی منطقه ماهشهر فعالیت دارنــد و ایجاد شــده اند .
پارک علمی در ماهشهر به لحاظ نزدیکی به منطقه ویژه انرژی عسلویه می تواند به عنوان پشتیبان کننده صنایع این منطقه نیز محسوب گردد.
وجود منطقه ویژه اقتصادی و تسهیلات خاص گمرکی و مالیاتی آن نیز از مزایای فوق العاده محسوب می شود .
مجموعه مزایای فوق ایجاب می کند که برای هدایت برنامه انتقال و جذب فن آوری در وزارت نفت ، در این منطقه شروع به مطالعه برای ایجاد پارک علمی به عمل آید و نسبت به تاسیس دانشگاه متناسب با نیازهای منطقه اقدام شود .
سرمایه گذاری انجام شده عبارت است از :
1- شرکت های پتروشیمی که در حال تولید هستند ، سه شرکت
2- پروژه هائی که در حال فعالیت و ساختمان هستند که طی سال های آینده به تولید می رسند عبارت است از 10 شرکت پتروشیمی
3- صنایع بخش خصوصی
4- صنایع پائین دستی بخش خصوصی که در زمینه تولید فرآورده های پتروشیمی شروع به فعالیت نموده اند .
5- صنایع بخش خصوصی در زمینه خدمات به صنایع
6- وجود تاسیسات زیر بنائی شامل فرودگاه ، راه آهن ، اسکله و جاده
با توجه به موارد فوق می توان نسبت به ایجاد پارک علمی در امتداد منطقه ویژه اقتصادی که توضیح آن در شکل صفحه بعد می باشد ، اقدام نمود .
پارک علمی و فن آوری در شهر قزوین
با توجه به موقعیت شهر قزوین که در نزدیکی تهران واقع می باشد که با قطار نیز در حدود یکساعت فاصله دارد و اینکه این شهر نیز صنعتی بوده و شهر صنعتی البرز در آن واقع است و نیز امکانات ذیل در آن وجود دارد :
1- دانشگاه بین المللی
2- شهرک صنعتی البرز
3- امکانات عمومی شهری
4- وجود زمین های کافی اطراف آن که امکان اختصاص زمینی در حدود 2000 هکتار تا 10 هزار هکتار را می دهد و قابل توسعه و برنامه ریزی برای 50 سال آینده می باشد .
5-نزدیکی به تهران که با توجه به وجود اتوبان و راه آهن ، امکان ارتباط روزانه به راحتی وجود دارد و با بکار بـــــردن قطار با ســــرعت 160 km/hr ، امکان رفت و آمد روزانه بین تهران و قزوین به مدت حدود 40 دقیقه زمان مسافرت را تامین می کند .
6-به لحاظ موقعیت آن نسبت به پشتیبانی مناطق شمالی و مرکزی وزارت نفت در این پارک علمی فراهم گردد .
باایجاد این پارک علمی در منطقه قزوین توانائی های ذیل ایجاد میشود :
1- ایجاد شرکت های IT
2- ایجاد شرکت های تحقیقاتی
3- ایجاد شرکت هائی که به صورت Joint Venture با شرکت های خارجی کار می کنند .
4- ایجاد منطقه ویژه اقتصادی برای شرکت هائی که با تخصص بالا و امکان سرمایه گذاری خارجی در آنجا فعالیت کنند .
5- ایجاد شرکت های مهندسی بزرگ برای تامین نیازهای صنایع بالا دستی و پائین دستی نفت .
برنامه ریزی برای انتقال و جذب فن آوری
با توجه به زمینههای گسترده مربوط به انتقال و جذب فن آوری ، ضرورت ایجاب
میکند که این امر در قالب یک برنامه ریزی جامع صورت گیرد .
برنامه جامع بخش های مختلف از حجمله ، تجارت ، بازرگانی ، اداری را نیز شامل میشود چرا که وقتی فن آوری صنعتی منتقل گردید ، اما محصولات آن به نحوه مناسب بازار یابی نگردید و فروخته نشد ، مجدداً این فن آوری رشد پیدا نمیکند و پس از یک دوره چند ساله که بستگی به موضوع و مورد آن دارد ، این فن آوری قدیمی شده و باز مجدداً نیاز به انتقال فن آوری بیشتر خواهیم داشت .
برای مثال زمانی که کشور کره جنوبی ، فن آ.وری بعضی از شاخههای صنعتی را از ژاپن منتقل نموده ، در اثر بکار بردن برنامه و تولید فن آوری ، در حال حاضر این فن آوری را به دیگر کشورها منتقل می نماید و خود جزو تولید کننده اصلی آن محصول وتولیدکننده فن آوری شده است برای مثال شرکتهای سامسونگ و LG را میبینیم که محصولات آنها از نظر کیفیت و قیمت مناسب بوده و همچنان در این زمینهبا موفقیت روبرو هستند .
ضرورت آینده نگری و برنامه ریزی
اصولاً وقتی که صحبت از آینده می کنیم بسیار اتفاق افتاده است که صبر و حوصله کافی برای پرداختن به آن را نداریم و یا وقتی صحبت از برنامهریزی میکنیم ظاهراً حرف بیهوده میزنیم در واقع بوجود آوردن فرهنگ آینده نگری و برنامه ریزی نیز خود نوعی فن آوری است .
در واقع برای بوجود آوردن فرهنگ برنامه ریزی و آینده نگری نیز هم نیازمند تولید این فن آوری هستیم و همچنین نیازمند به انتقال و جذب این فن آوری و فرهنگ آن میباشیم .
مطابقت انتقال و جذب فن آوری با فرهنگ کشور
انتقال و جذب فن آوری باید مطابق فرهنگ کشورمان انجام شود تا به سرعت و به طور خود بخودی ، به خوبی انجام شود ، نمونه فعالیت نسبتاً خوب اقتصادی در این زمینهرا میتوان به دو مورد ذیل اشاره کرد .
1 – ورزش : در ورزش فوتبال همانگونه که ملاحظهمیشود ، تیم ها با فعالیت خودشان، بازیکنان مستعد را جذب کرده و آموزش می دهند و با بکارگیری مربی خارجی که در این زمینهدارای دانش و تخصص بیشتری هستند نسبت به انجام بهتر وظایف خود تلاش نموده و در واقع به نوعی انتقال فن آوری را انجام می دهند .
با این اقدامات ، تیمها موفق شدهاند که بازیکنان بیشتری را به تیمهای فوتبال خارجی بفرستند و مشکلات اقتصادی خود را کاهش دهند و تبدیل به یک بنگاه اقتصادی نسبتاً موفق شدهاند که بازیکنان آنها در سطح بازیکنان اروپایی بازی میکنند .
2 – هنر سینما همانگونه که مشاهده میکنیم با بازیگری خوب بازیگران و تلاش فوقالعاده کارگردانان ومجموعه مربوط به گروه سینما ، توانستهانداستعدادها ر شناخته و مقررات دست و پا گیر را حذف نموده و و فیلمهای قابل رقابت با فیلمهای موجود در جهان ساخته شوند که جوایز آنها، نشان دهنده موفقیت آنها میباشد .
نمونههای فوق ، تجربیات موفقی میباشند که در مواقع به نوعی به فرهنگ ایرانیان مربوط میگردد و که این موضوع میتواند قابل تعمیم به روند انتقال و جذب فن آوری صنعتی میباشد .
مدت زمان و نوع فن آوری
در انتقال و جذب فن آوری باید دو عامل مهم را در نظر گرفت .
عامل اول : به چه دانشی و فنآوری نیاز داریم و مراحل آن چیست و قدمهای رسیدن به آن را معرفی کنیم .
عامل دوم : در چه مدت زمانی می خواهیم به این اهداف برسیم و البته سعی نماییم که زمان را واقعی در نظر بگیریم ، به این ترتیب مشخص میگردد که برای قدم اول مثلاً جذب و انتقال فن آوری در زمینه ساخت دستگاههای دوار صنعتی ، ابتدا نیاز به ایجاد خط مونتاژ آنها داریم و این امر در طی سه سال عملی خواهد شد .
بنابراین دو عامل شامل ، 1- چه مسئلهای را و 2- در چه مدت زمان می خواهیم فن آوری آن را بدست آوریم ، مشخص خواهد شد و به سمت انتقال آن پیش خواهیم رفت .
واحدهای تحقیق وتوسعه
نظر به اهمیت وجود واحدهای تحقیق وتوسعه ، با توجه به اینکه این واحدها ، سابقه طولانی در صنعت نفت ندارند ، لذا تجربه و فرهنگ آن نیز محدود است ، لذا نیاز است در این زمینه سرمایهگذاری بیشتری صورت گیرد که البته بازده آن نیز قابل توجه است.
برای توسعه سریعتر این واحدها ، پروژههای بیشتری را به صورت مشترک با شرکتهای خارجی انجام دهندو شرکتهای مشترک از واحدهای تحقیق و توسعه و شرکتهای خصوصی بوجود آمده و نسبت به توسعه فعالیتهای این بخش اقدام گردد.
میتوان گفت واحدهای تحقیق و توسعه ، قسمت متفکر آن هر شرکت میباشند که برای بهتر بودن فکر میکنند وتلاش لازم را در این زمینه انجام میدهند .
وقتی شرکتهایی که دارای تحقیق و توسعه میباشند ، به امر تحقیق بیشتر بپردازند ، طرف خارجی را به این موضوع جلب میکنند که میتوان با سرمایهگذاری کمتر ، به نتیجه بهتر برسند و حتی از نتیجه تحقیقات ، که هزینه کمتر دارد بهرهبرداری نموده و در رقابت با دیگر شرکتها موفق شوند .
فعال کردن دانشگاهها در زمینه تولید ، انتقال ، جذب فن آوری در وزارت نفت
برای اینکه کانالی برای تولید فناوری ایجاد کنیم ، یک راه حل این است که شرکتهای تعاونی در دانشگاهها تشکیل گردد که اساتید دروس و کارگاهها و کارکنان دانشگاه در آن عضو باشند این شرکت تعاونی از 150 نفر عضو تشکیل شده ، در این شرکتها ، همه اعضا دارای سهام مساوی هستند و با توجه به امکانات و تخصصهای افراد ، نسبت به انجام کارهای جدید اقدام میکنند .
البته چون بستر دانشگاهها ، تخصص و علوم جدید میباشند ، لذا در بستر تحقیق و تولید فنآوری و همچنین ارتباط با خارج از کشور ، و انتقال و جذب فنآوری فعال خواهند شد .
در خصوص تشکیل این شرکتهای تعاونی از نظر قانون محدودیتی وجود ندارد و میتوانند کارهای داخل دانشگاه و بیرون دانشگاهها گرفته و انجام دهند. این شرکتها ، بعد از اینکه جایگاه خود را پیدا کردند ، شرکتهای تعاونی و یا شرکتهای خصوصی تخصصیتر تشکیل داده و فعالتر خواهند شد .
این شرکتها میتوانند کارهای آزمایشگاهی بیشتری را برای خارج از دانشگاه توسط شرکت تعاونی انجام دهند .
به این ترتیب به مانند کارخانجات که افراد آن در سهام کارخانه سهیم هستند اساتید و دانشگاهیان و کارکنان آنها نیز در انجام بسیاری از فعالیتها سهیم شده و با بهرهوری بیشتری کار خواهند کرد و به این ترتیب وابستگی بیشتری به کار خود در دانشگاه و ادامه همکاری موثر خود با دانشگاه خواهند داشت ومزایای متعدد دیگری در این زمینه وجود دارد که میتوان برای نمونه به تعاونی خدمات آموزشی سازمان سنجش نام برد که این زمینه کار را میتوانند در بعدهای تولیدی و تحقیقاتی و آزمایشگاهی فعال کنند . شرکتهای فوق یک حلقه از حلقههای مورد نیاز تولید و انتقال فنآوری را به وجود آورده و تکمیل خواهند کرد .
شرکتهای تعاونی تشکیل شده در دانشگاهها ، نیازهای شرکتهای تابعه وزارت نفت تامین خواهد نمود.
این شرکتهای تعاونی که در دانشگاه به وجود خواهند آمد به دلیل اینکه تعاونی هستند ، ریسکهای شرکتهای سهامی خاص که محدود به چند نفر هستند و در صورت بروز مشکل این ریسک به تعداد مساوی بین اعضا تقسیم میشود .
و از این جهت برای اساتید دانشگاه و کارکنان آنها مزیت دارد .
این شرکتهای تعاونی در دانشگاه، در واقع نقش واحدهای مهندسی و تحقیق و توسعه دارند که سرمایهگذاری لازم قبلاً انجام شده و خارج از وزارت نفت این سرمایهگذاری صورت گرفته است و از این نظر در قسمت هزینههای این وزارت خانه محسوب نمیشوند اما میتوان این سرمایهگذاری را در وزارت نفت به کار گرفت .و هزینههای اجرایی پروژهها را کاهش داد و متناسب با زمان ، روزآمدی را در صنایع نفت عملی نمود.
در صنایع پتروشیمی از محصولات آن ، محصولات صنایع پایین دستی به دست میآید که نیاز است فناوری آن را بدست آوریم . توسط دانشگاهها ، دانش فنی مربوط به صنایع پایین دستی به دست آمده و حتی میتواند توسط همین تعاونیها ، سرمایهگذاری شده و به تولید برسند . و در مجموع محصولات پتروشیمی تبدیل به محصول با ارزش افزوده بالاتر در کشور میگردند .
ارتباط بین دانشگاهها و وزارت نفت
برای اینکه زمینه قوی برای انتقال فن آوری بیشتر بوجود آید ، با توجه به اینکه در موارد قبلی انتقال فن آوری حتی در حد محدود ، دانشگاهها وارد و این موضوعات نشدهاند لذا پایهعلمی دانشها و فنآوریهای موجود ، در دانشگاهها مورد تجزیه و تحلیل قرار نگرفته و معمولاً اساتید و دانشجویان اطلاع کافی از این فن آوریها ندارند که در کنار فعالیتهایشان به بررسی جوانب گوناگون آن اقدام نمایند . این خود نیز عاملی گردیده که موجب دوری دانشگاه و صنعت گردیده است.
برای اینکه از سرمایههای موجود در دانشگاه بیشتر استفاده گردد و تحقیقات دانشگاه ، کاربری تر گردد ، موضوعات تحقیقی وزارت نفت را بیشتر به دانشگاه منتقل نمود و یا بوسیله شرکتهای تعاونی اشاره شده در دانشگاه ، فعالیتهای مهندسی و یا اجرایی برای شرکتهای مرتبط با وزارت نفت انجام دهنده و به این ترتیب خود به خود موضوعات تحقیقی مورد علاقه دو طرف آشکار شده و فعالیت مطلوبتر انجام خواهند داد .
مجموعه فعهالیتهای فوق سبب میگردد که باور در دو طرف ایجاد شود میتوان فنآوری را هم در داخل تولید کرد و اعتماد بنفس را به دانشگاه داد که در این زمینه جدیتر فعالیت کنند .
نحوه ارتباط بین وزارت نفت ودانشگاهها جهت انتقال فنآوری
یکی از راهحلها جهت ایجاد ارتباط فوق به شرح ذیل است
1- عضویت وزیر و معاونین وزیر نفت ومدیران عامل شرکتهای نفت در هیئت امناء دانشگاهها
2- ایجاد ارتباط بین مدیران شرکتها با دانشگاهها ، بدین صورت که مدیران شرکتها در فاصله سنی حدود 55 تا 60 سالگی قرار دارند از شرکتهای وزارت نفت به دانشگاهها منتقل شده و با دانشگاهها و هیئت امناء آن بیشتر ارتباط پیدا کنند و مسئولیتهایی در بخشهای اجرایی دانشگاهها و معاونتهای دانشگاه به آنها واگذار شود و به این ترتیب به دلیل نحوه کار و تجربه آنها و نوع تصمیمگیریهایی که داشتهاند و ارتباطی که با شرکتهای خارجی به لحاظ کاری پیدا نمودهاند ، این تجربیات نیز به دانشگاهها منتقل نموده و با ارتباطی که با شرکتهای وزارت نفت دارند کارهای شرکتها را به دانشگاه منتقل مینمایند و بخشی از نیاز وزارت نفت را به دانش و فنآوری روز تامین کنند .
باید به خاطر داشته باشیم که مجموعه راهحلهای ارائه شده ، هر کدام در موقعیت و زمان خود میتوانند درصدی از زمینه موفقیت برای انتقال و جذب فنآوری را تامین کنند لذا نیاز است که تمام راهحلها را ارائه و بررسی نمود .
3- مدیریت شرکت و یا مدیران عالی ، ضمن کار و یا پس از بازنشستگی به عنوان مشاور صنعتی دانشگاهها و دانشکدههای هر دانشگاه منصوب شوند و به این وسیله با ایجاد ارتباط بین هر دو ارگان و اطلاع از تواناییها و پذیرفتن یکدیگر نسبت به انتقال و جذبفنآوری کوشش نمایند .
4- بدلیل اینکه درانجام موفقیتآمیز هر فعالیتی ارتباط (Comminucation) عامل اصلی است و همین موضوع سمینار فینفسه ارتباط برقرار کردن بین همه عوامل موثر در این زمینه است .
برای ارتباط برقرار کردن بین کسانی که دغدغه پژوهش را دارند وهمچنین شرکتهایی که به این پژوهش نیاز دارند ، یک راه حل این است که معاونین پژوهشی دانشگاهها و موسسات پژوهشی مانند پژوهشگاه صنعت نفت و دیگر پژوهشگاهها و نیز روسای دانشکدههای مرتبط با صنایع ، بتوانند از پتانسیل دانشگاهها در انتقال، فنآوری استفاده کنند و یا برای سالهای آینده برنامهریزی کنند و سراغ تحقیق و پژوهش هدفمند بروند. این افراد به صورت عضو هیئت مدیره شرکتها به مدت محدود قرار گیرند تا این روش ارزیابی گردد .
عضویت در هیئت مدیره میتواند به صورت عضو موظف یا غیرموظف در هیئت مدیره باشند و یا در نهایت اگر این امر عملی نشد به نحوی در ارتباط با شرکتها قرار گیرند تا کانال انتقال نیاز شرکتها و صنایع به دانشگاهها به خوبی برقرار باشد و طی یک برنامهریزی دراز مدت به نتیجه مطلوب برسد .
راه حل کاهش مراحل اداری و بوروکراسی
یک عامل خسته کننده در زمینه تولید فنآوری، عوامل دست و پاگیر و مقررات پنهان سازمانها و ادارات میباشد .
مجموعة سازمانها و ادارات در تولید، انتقال و جذب فناروی موثرند ، لذا ناچاریم که خارج از مجموعه وزارت نفت نیز بعضی تغییرات را پیشنهاد داده تا بتوانیم به هدفمان نزدیکتر شویم .
برای موفقیت در تولید فنآوری که در بطن آن انتقال و جذب فنآوری را نیز همراه دارد، نیاز است تحول لازم در سازمانهای مرتبط ایجاد شود که کار اساسی خواهد بود .
برای این منظور برای مثال با وارد کردن عرصة استاندارد ایزوسری 9000 و دیگر استانداردها و سیستمهای بهبود دهنده برای سازمانها ، میتوان مشکلات را کاهش داد، البته رسیدن به این اهداف ، زمان مخصوص به خود را نیاز دارد اما به هر حال باید شروع کرد و سالانه برای درصدی ازمشکلات راه حل پیدا کرد .
برای رسیدن به هدف فوق ، نیاز است که در این سازمانها ، گردش انجام کار مشخص گردد و با مکتوب نمودن آن و ارائه آن به صورت شفاف ، صرفهجویی هنگفتی در انجام کاراین سازمانها فراهم خواهد شد و بدلیل خصوصیتی که بسیاری از ایرانیان دارند که به دلیل وجود مشکلات ناخواسته و سیستمهای دست و پاگیر ، از انجام کار دلسردشده و از انجام تحقیق باز میمانیم و به سراغ کار سادهتر میرویم و به آن میپردازیم .
در صورتیکه حداقل گردش کار به صورت دقیق و روشن و زمان انجام هر کار مشخص باشد و مقررات در اختیار افراد قرار گیرند ، سبب خواهد شد که موفقیتهای بیشتر و بهتری بدست آیند .
جذب نیروی انسانی بیشتر جهت انتقال و جذب فنآوری
با توجه به اینکه عموماً در طرحها حجم کارها ، نسبتاً زیاد میباشد و یکی از وظایف اصلی طرحهای پتروشیمی و نفت ، انتقال و جذب فنآوری میباشد .
در ضمن فعالیتهای مهندسی واجرای طرحها ، عمدتاً نیازها و تواناییهای فنی جدیدی ایجاد میشود که در واقع میبایست در قالب بخشهای جدید و یا شرکتهای جدید فعالیت کنند یا به صورت شرکتهای دولتی و یا خصوصی فعالیت خواهند نمود .
همانگونه که ملاحظه میشود در بخش تحقیق و توسعه کمبود نیروی انسانی احساس میشود .
لذا با توجه به موارد فوق پیشنهاد میگردد در طرحهای پتروشیمی و وزارت نفت ، 15% نیروی انسانی بیشتر از چارت سازمانی در زمینه مهندسی جذب شوند به نحوی که پس از دو یا سه سال و بیشتر کارکردن در طرح مربوطه ، در زمینههای تخصصی آن طرحها ، از جمله طرحهای الفین ، پلی اتیلن و اسیدترفتالیک خالص و ... که طرحهای مشابه ایجاد شده و میشوند . نسبت به ایجاد شرکتهای فنی تخصصی دولتی و خصوصی توسط این افراد اقدام میشود .
زیرا به طور معمول ، عمدتاً بخشی از نیروهای طرحها جذب بخش های دیگر و شرکتهای خصوصی میشوند که بهتر است این پتانسیلها و دانشها در جهت انتقال و جذب فنآوری و تأمین نیازهای تخصصی همان طرح بکار روند .
فعالیتهای تخصصی جدیدی که در طرحها میتوان انجام داد عبارتند از :
1- جمعبندی و تولید دانش فنی پلی اتیلن ، اسید ترفتالیک خالص ( PTA) و PET و انجام خدمات مهندسی مربوطه به آن با بکارگیری از P ilot plant آنها
2- ساخت Pilot plant همان طرحها با دانش و تخصص نیروهای داخلی با استفاده از تجربه در طرحهای مربوطه
3- تهیه و تولید نرم افزارهای مورد نیاز S imulation طرحها که بعضی از آنها در حال خرید میباشند و یا تهیه این سیمولاتورها با همکاری شریک خارجی ، با توجه به این که دانش فرآیندی آن ( برق ، مکانیک و ابزار دقیق ) توسط مهندسین همان طرحها جذب شده است .
به عنوان نمونه ، با بررسیهایی که صورت گرفته در کشورهایی مانند کره جنوبی و ... تعداد واحدهای مشابه در زمینه PET و PTA ( اسید ترفتالیک خالص ) و پلی اتیلنها به واحدهای زیادی میرسند .
که تعداد واحدهای فوق میتواند برای برنامه زمانی 15 سال آینده ایران ، از هر واحد مشابه به 10 واحد برسد برای مثال واحد PTA-10 ، PET-10 و یا هم اکنون که تعداد الفینها به بیش از 10 واحد رسیدهاند به این ترتیب واحدهای پتروشیمی با لیسانس بدست آمده در داخل و یا با حداکثر توان مهندسی داخلی طراحی وساخته و به تولید برسند .
برقراری ارتباط با ایرانیان خارج ازکشور
بدلیل پیچیدگی فنآوری صنایع نفت و با توجه به سابقه تاریخی صنایع نفت که ازکارشناسان متعدد و موردنیازش استفاده نموده است .
جهت انتقال و جذب فنآوریهای مورد نیاز این صنعت میتوان از تخصص ایرانیان خارج ازکشور استفاده کرد زیرا در سینه و دل و فکر آنها فنآوری شرکت مربوطهشان وجود دارد و با توجه به اینکه ایرانی هستند ازنظر فرهنگی موانعی وجود ندارد .
ابتدا باید بانک اطلاعات تخصصی از این افراد تهیه نمود و سپس با شرکتهای مرتبط با تخصصشان ارتباط لازم را ایجاد نمود و یا شرکتی مرکب از آنها تاسیس کرد و بستر لازم را جهت انتقال و جذب بخشی از فنآوری مورد نیاز وزارت نفت را از این طریق فراهم نمود .
در صورتیکه موفق به انجام این هدف گردیم در واقع خود یک وظیفه ملی میباشد که ارتباط بین ایرانیان خارج از کشور با داخل کشور را برقرار نمائیم . البته این امر در زمینههای مورد نیاز وزارت نفت به دلیل جنبههای تخصصی آن عملیتر است و پس از آن میتواند به عنوان الگویی برای دیگر وزارت خانهها قرار گیرد .
ایجاد فرهنگ فنآوری و فعالیت فرهنگی تبلیغی در خصوص انتقال و جذب آن
در واقع باید دید که چگونه این فرهنگ فنآوری در بسیاری از کشورها بوجود آمده است .
در این ارتباط هم باید متناسب با فرهنگ داخلی خودمان نسبت به ایجاد آن اقدام نمود و هم همیشه راهکارهای جدیدی برای ایجاد فرهنگ مربوط به فنآوری که توسط دیگران بکار گرفته شده را شناخت و آن ها را به کار گرفت ، در این خصوص نیاز به انتقال فرهنگ فنآوری نیز از خارج داریم .
که چگونه این فرهنگ دراین کشورها بوجود آمد و تداوم یافته است .
راه حلها :
- مطالعه روشهای زندگی ، کار ، مسائل اجتماعی ، آموزش و کشورهایی صاحب فنآوری میباشند .
- پیاده کردن سیستم کوچکی از تمام سیستمهای جدید و مطلوب به صورت نمونه و سپس ارزیابی وانطباق آن با فرهنگ ایرانی
- ایجاد شبکه رادیویی فنآوری یا مجله فنآوری تلویزیونی
- ایجاد مجله اینترنتی تولید فنآوری
- چاپ مجله انتقال و جذب فنآوری و ارائه تجربیات موجود در ایران و درخارج از کشور
- بحثهای پیوسته انتقال فنآوری در تلویزیون در ایران و خارج از کشور
- معرفی فنآوریهای موجود در کشورهای همسایه برای ایجاد توجه بیشتر مردم و به خصوص جوانان برای توجه و تمرکز به تولید و انتقال فنآوری توسط برنامه تلویزیونی.
- برای مثال فنآوری کشور امارات در زمینه حمل ونقل و تجارت درخصوص موارد مرتبط با صنعت نفت
- معرفی فنآوری مالزی در زمینه IT و بکارگیری آن در بخش صنعت نفت
- معرفی فنآوریهای کشور هند در خصوص صنعت پتروشیمی ومقایسه زمینههای فوق با کشور ما (ایران ) که چه کاری انجام دادهایم و در چه رتبهای نسبت به آنها میباشیم و تلاشهایی که جوانان ما باید انجام دهند تا این فاصله جبران شود .
- ایجاد شبکه اینترنت فنآوری در زمینههای
- تولید
- انتقال فنآوری
- جذب فنآوری
- کنفرانس سالانه و انتقال و جذب فنآوری، به این ترتیب همه سال اینگونه کنفرانسها برگزار میشود زیرا :
- سالانه نوع ارتباطات تغییر میکند
- فنآوریهای جدید بوجود میآید
- روابط کشورها تغییر میکند
- تعیین روزی مخصوص فنآوری درکشور
- تعریف سیستم ایجاد و خلاقیت در کشورها
- انتشار کتب در زمینه روش انتقال و جذب فنآوری
- حمایت از انتشار کتب در زمینه انتقال فنآوری
صدور فنآوری زمینهای مناسب برای انتقال و جذب موثرتر فنآوری
برای ایجاد بستر لازم برای انتقال وجذب فنآوری نیاز است که توانایی صدور فنآوری را به کشورهای دیگر داشته باشیم و این اندیشه و آمادگی در خود بوجود بیاوریم که چنین کاری میبایست انجام دهیم .
به این ترتیب فنآوری موجود در داخل کشور صادر شود و به زمینههای اشتغال در داخل کشور نیز میگردد .
برای برقراری این سیستم نیاز است یک شرکت جدید تاسیس شود که هدف آن ارتقاء فنآوری متخصصین کشورهای دیگر باشد که اعضاء تشکیل دهنده آن از شرکتهای بزرگ تولید کننده و مهندسی کشور بوده و در بخشی از سازمان خود از فنآوری خاصی استفاده مینماید . این شرکت میتواند از ترکیب شرکتهای ذیل تشکیل گردد .
1- شرکتهای پتروشیمی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی
2- شرکتهای پالایش ( پالایشگاهها )
3- شرکتهای تولید کننده ماشینآلات مانند ماشینسازی اراک
4- شرکت آذر آب
5- شرکتهای مهندسی
6- سازمان مدیریت صنعتی
7- ............
شرکت های نامبرده در قالب شرکت مادر ، آموزشهایی را ارائه مینماید و افراد دیگر کشورها را با توانایی شرکتهای ایرانی ، فرهنگ ایرانی و ... آشنا کرده و به این ترتیب زمینه فروش محصول و انتقال فنآوری را تامین مینمایند .
به این ترتیب پشتوانه مالی مناسبتر جهت انتقال فنآوری بالاتر تامین میشود ونیاز به انتقال و جذب فنآوری بیشتر به کشور ایران فراهم میگردد .
با توجه به توانایی که در صدور فنآوری و دانش آن در داخل کشور بوجود میآید ، توانایی جذب و انتقال فنآوری نیز بوجود میآید .
کشورهایی که میتوانند جهت صدور فنآوری در زمینههای مختلف نفت گاز و پتروشیمی و دیگر صنایع مرتبط مورد نظر قرار گیرند عبارتند از :
1- افغانستان
2- عراق
3- آذربایجان
4- ترکمنستان
5- ارمنستان
6- پاکستان
7- مصر
8- لبنان
9- ترکیه
10- سوریه
11- کشورهای آسیای میانه
12- دیگر کشورهای عربی
13- کشورهای آفریقایی
14- کشورهای آسیایی مانند تایلند و ...
نمونه کار فوق را شرکت JCCP در ژاپن انجام میدهد که از تمام شرکتهای بزرگ و متوسط ژاپن مانند میتسوبیشی ، کاواساکی ، میتسویی ، سومی تومو، یوکوگاوا و بیش از 50 شرکت دیگر تشکیل شده است .
شرکت JCCP هزینه هتل را به علاوه بلیط هواپیما مسیر برگشت را میپردازد و به این ترتیب افرادی که توسط شرکت JCCP به این دورهها دعوت میشوند فقط هزینه بلیط رفت به ژاپن را میپردازند و آموزش های مختلف مرتبط با کار خود به خصوص در زمینه صنایع پتروشیمی و نفت را میگذرانند . ضمناً این آموزشها برای کشورهای مختلف رایگان است .
به این ترتیب ، متخصصین کشورها با صنایع و شرکتهای ژاپنی وفرهنگ آنها آشنا شده و به عنوان یک منبع مهم جهت انتخاب خود این شرکتها را برای فعالیتها و ارتباطات آینده در نظر خواهند داشت .
سفر مطالعاتی مدیران و کارشناسان به مناطق صنعتی کشورها
با تهیه برنامه جهت سفرهای مطالعاتی مدیران و کارشناسان به مناطق صنعتی کشورهای همسایه و دیگر کشورهای آسیا و اروپا میتوان سریعاً به ارزیابی طرحهای آنها پرداخت و پس از تجزیه و تحلیل فعالیت آنها به تلاش مشابهی دست زد به این ترتیب ریسک ایجاد و اقتصادی بودن آن را نخواهیم داشت زیرا این فعالیت مشابه قبلاً انجام شده و نقاط قوت آن برای همگان آشکار شده است .
همانطور که با مطالعه طرحهای فعلی صنایع پتروشیمی که برنامه استراتژیک آن میباشد متوجه میشویم که انگیزهای و ایجاد آنها ، از سفر مدیران و کارشناسان صنایع پتروشیمی به منطقههای صنعتی عربستان از جمله جبیل عربستان میباشد که پس از آن برنامه استراتژیک صنایع پتروشیمی تهیه شد و علاوه بر آن مطالعات و بررسیهای کارشناسان و مدیران سبب بوجود آمدن مناطق ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر و انرژی عسلویه گردید که این طرحها درنوع خود بیسابقه میباشند .
البته این طرحها تا اندازهای فاصله کشور ما را با همسایگانمان از جمله عربستان و ترکیه کاهش میدهد و نیاز به افزایش این طرحها در مقایسه با آینده اقتصاد و کشورمان با کشورهای همسایه و دیگر کشورهای جهان می باشد .